Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски ще представят албума Beyond Jazz на

...
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски ще представят албума Beyond Jazz на
Коментари Харесай

Пиано и глас в новия албум “Beyond Jazz“ на Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски ще показват албума  " Beyond Jazz " на 18 юни от 20 часа в двора на Пловдивския трагичен спектакъл. 
Прочетете още
Мира Кацарова следи от години другите метаморфози на джаза като жанр, принадлежащ значително на XX век. Джазът като музикален род от началото на новия век се развива в разнообразни направления. По думите на Мира „ музиката, както и останалите изкуства, са отражение на самия живот, на времето, на измененията. “

Легендарният Телониъс Монк споделя, че работата на музиканта е да се пробва да следи живота и да го транскрибира в музика. Именно това са решили да създадат Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски в новия албум, наименуван красноречиво  " Beyond Jazz ".

Този път Мирослава Кацарова се концентрира  в тълкования на познати песни от близкото минало, някои от които умерено биха могли да бъдат посочени „ нови стандарти “. Сред тях са  “Both Sides Now ”,  “Practical Arrangement ”,  “Samba e Amor ”,  “Human Nature ” и други Песни, в които има разказани истории за примирение, избори, осъзната любов, обич към градския живот, екзистенциална мъдрост. В албума са включени две авторски композиции на Мирослав Турийски по текстове на Мира Кацарова. Една от тях е особено основана за петия студиен албум на вокалистката, а пиесата е озаглавена „ Под небето на Пловдив “ като мигане към града, в който двамата актьори живеят и творят.

" Beyond Jazz "  е отражение на историите, които желая да опиша посредством музика. Той съставлява сбирка от някои от най-любимите ми песни на XX век „ оттатък джаза “, белязани  по-скоро от поп стилистика. Избрах да ги тълкувам в камерна версия – единствено пиано и глас, дружно с дългогодишния ми театрален сътрудник – виртуозния пианист Мирослав Турийски. Изпълняваме песни на Джони Мичъл, Стинг, Майкъл Джексън, Били Холидей, претворени по наш метод – рехармонизирани, с преосмислени вокални изречения, с деликатни, ненатрапливи импровизации и повече паузи ”, споделя певицата. 

Идеята за студиен албум в минималистична версия – единствено пиано и глас не е неотдавна, а още от времето, когато двамата музиканти основават своята зимна стратегия „ Мирослав и Мирослава “. Тази камерна версия разрешава голяма независимост за интерпретация, импровизация и бягство от стандартните схеми. Всичко това участва в концертите им, които този път ще са отдадени на първата среща на публиката със взаимния им албум  " Beyond Jazz ". 

Албумът е записан в MD Studio в Пловдив, а саунд дизайнер е Младен Димитров – неизменимият трети сътрудник на Миро и Мира. Саунд концепцията също е фина, с топъл и мек тон, който припомня аналоговите записи от XX век. 

Албумът ще се популяризира най-вече в онлайн платформи. Ограничен тираж на дискове и плочи следва да бъде осъществен. 

" Beyond Jazz " ще има и своята премиера в София в културното пространство  " Portrait "  на 22 юни от 20 ч.

Албумът се реализира с частичната финансова поддръжка на Национален фонд „ Култура “, стратегия „ Творчески стипендии “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР